Produsele alimentare moderne sunt într-o tot mai mare măsura un sistem bicomponent: produs+ambalaj, sistem în care cele două componente se intercondiţionează reciproc; în ţările dezvoltate produsele finite circulă ca sistem bicomponent în proporţie de peste 90% şi numai materiile prime circulă în vrac sau semivrac, ca produs propriu-zis.
Ambalajul unui produs alimentar trebuie să asigure:
- protecţia produsului în timpul transportului, depozitării, manipulării şi desfacerii, faţa de anumiţi factori externi, precum temperatura, umiditatea, lumina, praful, microorganismele, insectele, etc.
- păstrarea integrităţii, cantităţii şi calităţii produselor.
În cazul produselor alimentare, exigenţele faţă de ambalaje precum şi faţă de condiţiile în care se efectuează ambalarea sunt mult sporite comparativ cu cele impuse pentru produsele industriale.
Materialele celulozice deţin o pondere importantă pe piaţa ambalajelor (cca 40% din total). Principalii consumatori ai acestor materiale sunt agricultura şi industria alimentară.
Hârtia şi cartonul se pretează bine la diverse tratamente fizico-chimice, precum şi la combinarea cu materiale de altă natur a , asigurând îndeplinirea diverselor cerinţe impuse ambalajelor alimentare.
Ambalajele din materiale celulozice (hârtie – carton) utilizate în industria alimentară sunt:
- hârtia kraft, hârtia albită, hârtia pergament, hârtia cerată, hârtia parafinată;
- pungii de hârtie; Se utilizeză la ambalarea produselor de panificaţie, fast -food, făină, mălai, griş, pesmet.
- hârtia kraft, hârtia albită, hârtia pergament, hârtia cerată, hârtia parafinată;
- pungii de hârtie; Se utilizeză la ambalarea produselor de panificaţie, fast -food, făină, mălai, griş, pesmet.
- cutii din carton; Se utilizează la ambalarea produselor alimentare ca pizza, produse de patiserie, torturi, cereale, produse de panificaţie, legume şi fructe proaspete etc.
|
|
|
|
|
|
- cutii din carton tip cofrag; Se utilizaează la ambalarea ouălor.
|
|
|
|
|
|
- lăzii din carton; Se utilizează ca ambalaje pentru transportul legumelor şi fructelor.
|
|
|
|
|
|
- cutii din carton caşerat cu folie de polietilenă asociat cu folie de aluminiu este utilizat cu succes la ambalarea produsele alimentare lichide ce necesită a fi închise ermetic şi sterilizate la temperturi foarte înalte (ex: sistemul Tetra-Pak); Se utilizează la ambalarea produselor lactate, sucuri etc.
|
|
|
|